oktober 17, 2021
Web

Olika typer av bloggar

Alla har nog kommit i kontakt med bloggar. Vare sig man är intresserad av mode eller kanske vill skriva en själv om sitt eget liv så har de blivit en stor del av medieutbudet och mediekonsumtionen. En blogg är egentligen en typ av elektronisk journal eller dagbok och just ordet blogg kommer från en förkortning av ordet webblogg. I normalfallet så följer bloggarna en relativt standardiserad form där man skriver kortare texter med uppehåll emellan och de senaste texterna hamnar överst. Inläggen kan vara baserade på skribentens eget liv, handla om mode i en specifik modeblogg eller vara del av ett företags kommunikation utåt. En av de mest använda plattformerna, i praktiken en mall, för att konstruera sin blogg är WordPress.

Innehåll

De olika bloggarna kan delas in utifrån bland annat vad de innehåller, dvs. vad författaren till bloggen skriver om och vad syftet med inläggen är, men även från vem som står bakom den. Även om det kanske är främst privatpersoner som är intresserade av att ha bloggar för att kunna vara kreativa och påverka så har företag också insett vikten av att kunna lägga ut texten och visa en annan bild av företaget än kanske den något statiska hemsidan. Företagsbloggar används både som ett billigt sätt att marknadsföra det man säljer och för att interagera med kunder samt ge en positiv bild av företaget. Även organisationer och politiska partier kan ha dessa typer av bloggar. För privatpersoner så kan bloggarna handla om i princip vad som helst. Ofta är det något författaren är intresserad av eller har kunskap i. det finns en mängd områden som blivit populära ämnen. Mode, träning, livsstil, inredning och resor är populära ämnen. Forskarbloggar är ett exempel på när de med kunskap i ett ämne kan få ett genomslag medialt.

Carl Bildt

I Sverige finns det en mängd olika kända bloggare inom de olika genrerna. Förre statsministern Carl Bildt har sedan länge skrivit om politik på sin blogg Alla dessa dagar och blivit känd som en av de tidiga internetpolitikerna. En annan tidig bloggkändis var Isabella Löwengrip som startade bloggen Blondinbella där hon skrev om sitt liv. Detta var en av de första riktigt stora svenska bloggarna. En stor mängd kändisar bloggar kring just sina liv och karriärer.

Format

Bloggandet kan förutom innehåll och innehavare delas in utifrån vilket format de har. Det normala när man talar om en blogg är att det i praktiken är en hemsida med återkommande textpubliceringar tillsammans med viss design, såsom tillhörande bilder och utformning. Den sociala mediepattformen Twitter brukar ses som en mikroblogg. Detta är på grund av att antalet tecken är begränsat till 280 stycken. Anledningen till att dessa blir populära är att de funkar bättre tillsammans med en smartphone och därigenom kan skrivas från var som helst. Även om text är det valigaste formatet att blogga på så kan det även ske genom andra medier. Det går bland annat att blogga genom att publicera bilder, det går att starta audiobloggar där man talar och inte minst går det att starta videobloggar där rörlig bild och eventuellt ljud ingår.