oktober 17, 2021
Web

Konsten att blogga

Det är populärt idag att skapa och skriva en blogg. Ofta handlar det om att dela med sig av sitt vardagliga liv till nära och kära. När det kommer till själva sidan är det faktiskt en vanlig hemsida, med enda funktionen att huvudsidan blir löpande text i berättarform. Idag finns det en uppsjö av olika platser att börja blogga på gratis och Nouw och blogg.se är två exempel på plattformar som är enkla att använda och helt gratis. Till de här kommer det också ofta en en app som man kan ladda ned och därigenom göra blogginlägg direkt från sin mobil eller surfplatta.

Välja var man vill ha bloggen

Det går givetvis att göra sin blogg direkt från ett webbhotell och köpa sin domän och allt vad det innebär. Det koster en slant, men har många fördelar. Man äger själv sin design och kan lätt flytta hela bloggen från ett webbhotell till ett annat. Man får full kontroll att skapa sin egen design vad gäller både innehåll och utseende och de flesta webbhotell tar en backupp om något skulle hända. Det som är nackdelar är att det kostar lite pengar, men man kan komma undan väldigt billigt första året och sedan är det lättare att få läsare genom det nätverk som finns hos plattformarna. Fördelen med att använda en plattform är just det att det är gratis och att det är lätt att få hjälp att få mer trafik. Det som är ett till plus är att de ofta är lätta att använda och det gör det hela lite roligare. Det ska vara enkelt att dela med sig till sina vänner och familj om vad som händer i ens liv. Naturligtvis finns det negativa saker med att använda sig av en plattform. Det går inte att ha full kontroll över innehållet. Ofta visas det annonser på bloggen och det går inte att styra över och man tjänar inga pengar på det. Den design som finns på sidan är den man är hänvisad till att använda. Utrymmet för hur mycket man kan ladda upp är begränsat och på vissa plattformar får man inte ta med innehållet om man väljer att byta. Det finns några enkla saker att följa för att komma igång med sitt bloggande. Det första är att skapa en profil. Här handlar det om att skapa sin nisch. Vill man skriva till sina nära och kära är det självklart en själv som ligger i fokus. Det kan även vara så att man väljer att skriva om något intresse man har och då gäller det att skapa intressanta inlägg inom just det området. Det kan vara allt ifrån trädgård och matlagning till den sport man utöver eller om man är ute och reser. Valet är helt och hållet ditt!

Välja var man vill ha bloggen

Uppdatera regelbundet

Det gäller att uppdatera regelbundet för att behålla läsare som har hittat till ens blogg. För den som har ont on tid periodvis i livet går det att schemalägga inlägg för att uppdatera under tiden. För den som vill vara mer avancerad går det att kolla statistik på när man bör uppdatera inlägg för att få flest antal läsare. Blogginläggen bör vara inspirerande och det gäller att man hittar sin egen inspiration likväl som att man behöver hålla hög kvalitet på det man skriver. Det är få bloggar som har dåliga inlägg som överlever. Det gäller att se till att skriva något om sig själv och varför man valt att blogga och givetvis komma ihåg att lämna ut så det går att få kontakt.