oktober 17, 2021
Web

Den första webbsidan

Idag är internet en sådan naturlig del av vår vardag att vi sällan tänker på dess historia. Det är också få saker idag som har funnits så kort tid som faktiskt påverkar människor världen över så mycket. Den första hemsidan som skapade var den 20:e december 1990 och det vetenskapsmannen Tim Berners – Lee som levererade den. Året innan, 1989, hade han skapat World Wide Web. Han skapade protokollet för http och språket html. Förutom att skapa dessa skapade han även den första webbläsaren som han kom att döpa till World Wide Web. När han 1990 publicerade sin första hemsida vad det en guide till hur man använder internet och startar sin egen server som han lade ut. Han gjorde alltihop på Cern-laboratoriet i Schweiz. Han lyckades alltså med bedriften att skapa den första fungerande webbläsare, http protokollen och kodningen för att visa en sida i webbläsare. När sidan först publicerades fanns det bara tillgänglig för forskare på Cern. Det först året efter som den blev tillgänglig världen över. Tyvärr finns inga bilder kvar på originalsajten och liksom dagens hemsidor uppdaterades den hela tiden och utvecklades vidare. Det finns en version som blivit bevarad från en uppdatering 1992 och som man kan se är det en väldigt enkel design med enbart text.

Grundaren vill ha ett ocensurerat och öppet internet

Grundaren Tim Berners – Lee fortsätter än idag att jobba för att internet ska vara ocensurerat och att det ska finnas nätneutralitet och att nätet ska vara öppet. Det är hans kärnfrågor och han har genom åren jobbat ständigt med dem. Han har aktivt jobbat med dessa frågor genom åren och med åsikter som ”Kommer vi att låta andra paketera och begränsa våra upplevelser online, eller kommer vi att skydda det magiska i ett öppet nät och makten det ger oss att säga, upptäcka och skapa fritt? Hur kan vi bygga upp en maktbalans för att se till att de som spionerar på nätet hålla ansvariga?” har han delat med sig i blogginlägg. Det var i samband med att webben hade ett 25-årsjubileum som han passade på att dela med sig av sina åsikter.


Grundaren vill ha ett Grundaren vill ha ett ocensurerat och öppet internet

Han har genom åren uttryckt sin oro över att nätet har kommit att bli mer och mer övervakat och velat skapa en stadga för att kunna bevara den fria demokratiska webben. Det han jobbar för är friheter och rättigheter för användarna online. Med ord som ”Våra rättigheter blir mer och mer kringskurna, och faran är att vi vänjer oss vid det. Så jag vill använda 25 års-jubiléet till att gemensamt ta tillbaka webben.” passade han vid tillfället på att yttra sig om hans önskemål om framtiden för webben. Han har jobbat med ett projekt som heter The Web We Want för att genomdriva sin idé om en fri web. Han anser att det behövs regler för att behålla det demokratiska samhället i takt med att användandet av internet ökar. . Han har delat med sig av ord i stil med ”Politiker och jurister måste förstå programmering, förstå vad man kan åstadkomma via en dator. Vi måste även se över mycket juridik, som upphovsrättslagar – lagar som kan ge fängelse och som till största delen stiftades för att skydda filmproducenter… Inget har gjorts för att skydda den vanliga kommunikationen mellan individer och den vardagliga demokratin.”