oktober 17, 2021
Web

Bygg din egen hemsida

Få saker har utvecklas lika snabbt som internet. Från en vardag med tidningar, gula sidor och uppslagsverk, till en tid med gps i mobilen, människors sociala nätverk ligger som en karta på Facebook, och vem som helst kan göra en hemsida för att få sina tankar hörda.

Hemsidans historia

Den första hemsidan skapades den 20:de december 1990 av Tim Bernes-Lee. Han var en vetenskapsman som också var den som skapade World Wide Web. Den första hemsidan hade en enkel design och en enkel text, tillsammans med en guide till världen hur de skulle använda internet. Tim Bernes-Lee arbetar fortfarande med internet, och han eftersträvar att det ska finnas nätneutralitet och tillgänglighet för alla. Han har uttryck en oro över att internet har blivit allt mer övervakat, och han frågar sig hur vi ska kunna bygga upp en maktbalans för att se till att de som övervakar nätet hålls ansvariga.  Han vill att webben ska behålla sina demokratiska  egenskaper, och för detta arbetar han nu med ett projekt som han kallar för The Web We Want, som just eftersträvar att genomdriva en fri webb.

Företagens hemsidor

I dagsläget blir folk förvånade om ett företag inte har en egen hemsida, särskilt om det rör sig om företag i handelsbranschen. Internethandeln har blivit en sådan självklar del i vår vardag att folk blir rent utav besvikna, om ett företag inte har möjligheten att erbjuda e-handel. Faktum är att många företag avsätter en stor del av sin budget till sin hemsida. De vill ofta ha en helt unik design som deras målgrupp kan känna sig hemmastadda i och med lätthet ta till sig, och detta kan kosta mycket för företaget att köpa. Saker som bokningssystem, sökmotorer och andra avancerade funktion gör att priset går upp.

Webbdesigner och webbutvecklare

Webbdesigner kallades den person som arbetar med att formge webbsidans utseende samt att behärska och bygga upp de tekniska märkspåren HTML och CSS. Många webbdesigner kan i dagsläget hantera även andra verktyg samt mer komplicerade system, allt för att göra hemsidan så enkel att använda som möjligt, samtidigt som den bibehåller de önskade funktionerna. En webbutvecklare dock, är en person som har mer utbildning än en webbdesigner, och deras uppdrag går ut på att utveckla hemsidan och programmera den.

Designa en egen hemsida

Man behöver dock inte vara en utbildad webbdesigner eller webbutvecklare för att kunna skapa en egen hemsida idag. Det finns många platser som hjälper en att skapa en egen tex blogg helt gratis, som blogg.se och nouw.se. Där kan man oftast välja mellan färdiga webbdesigner till sin blogg, men man har också möjligheten att ge sig in i programmeringen själv. Är man ny på programmering och tycker att alla koder ser ut som rena rama grekiskan, kan hemsidor som decomweb.se hjälpa till att reda ut vad som betyder vad. Där får man lära sig bland annat att HTML är grundkoden för alla hemsidor, oavsett om man skapat den med hjälp av en plattform eller om man köpt en egen domän.